lördag 31 oktober 2009

tack till hjältarna

Tänk - nu bor vi här.

Fullständig, eller i alla fall mer utförlig redogörelse kommer när jag orkar.

Jag är helt slut. Hostattacker plus flyttdag är lika med luftbrist och kippande efter andan.
Men i korthet vill jag bara säga att vi har HJÄLTAR till vänner och jag älskar er innerligt!
TACK för hjälpen hjältar!

torsdag 29 oktober 2009

hemlisfrågorna

1. Vilken sorts garn tycker du mest om? (Ull, akryl, bomull osv.) Är det något material du absolut inte tycker om?

Jag vill ha naturmaterial - mest ull, men silke- och linblandningar hör också till favoriterna. Ett av de mysigaste garner jag stickat med var Lavolds SilkeWool, och SilkeTweeden som just nu sitter på stickorna är också en favorit.
Men grundregeln heter Ull, Ull, Ull med lite Ull till.

2. Vilka är dina favoritfärger?

Alla färger som går att hitta i naturen går att hitta i mitt garnskåp tror jag. Från blommornas knallfärgade blomblad till vinterns mörkgröna granbarr. Höstens dämpade, men samtidigt sprakande, naturfärger är nog de favoriter som alltid hänger i. Björklövsgul, ljunglila, rönnbärsröd, lingonröd, aspbarksbrun, törnesnårsgrön...

3. Är det någon färg du absolut inte tycker om?

Jag har konstigt nog väldigt svårt för blått. Jag tror att världen är så blå ändå (himmel och hav) att jag hellre pyntar med jordfärger där mitt emellan...

4. Vilken sorts stickor tycker du bäst om/använder du helst? (Trä, metall, plast? Rundstickor, raka, strumpstickor?)

Just nu använder jag nästan bara mitt KnitPro-set (som växer och växer med roliga tillbehör, storlekar, längder...), men min absoluta favoritsticka är fortfarande ebenholtzstickan från Suzanne - 80 cm kabel, 4mm tjock.
Fyra mm är min favorittjocklek och Allt stickas på rundsticka. Gör några små turer på strumpstickor ibland också.

5. Hur länge har du stickat? Anser du dig vara nybörjare, avancerad eller mittemellan?

Jag började en tisdagseftermiddag i juli 2005 då jag dök ner i ett spetsmönster på engelska. Sedan har jag utmanat mig vidare därifrån. Jag anser mig vara en modig mittemellan-stickerska, för jag behärskar verkligen inte alla tekniker eller så, men det finns nog ingen teknik jag inte skulle våga mig på...

6. Dricker du kaffe? Te?

Jag är en kaffetunna och älskar starkt, mörkt, smakrikt kaffe. Te är en annan sorts dryck för mig, som dricks i mysiga stunder med honung i, tända ljus omkring mig och mest under hösten. Och då blir det mest svarta teer med kryddiga smaker.

7. Är du allergisk mot något?

Jag kräks av jordnötter, ogillar hasselnötter och valnötter samt har en lindrig pälsdjursallergi och hösnuva.

8. Vilken slags musik tycker du om?

Musik ska fungera som bakgrund till olika saker jag gör, så jag är en allätare med faiblesser för det lugna, lite underliga och mysiga. Favoritskivan heter Fäbodjazz av Lars Gulin. Jag har just upptäckt Melody Gardot och andra favoriter heter Sting, Morcheeba, Antony & the Johnsons, Rufus Wainwright, Frida Hyvönen, Maia Hirasawa och Teitur.

9. Favoritgodis?

Choklad! Från dyra praliner till vanlig Marabou mjölkchoklad. Hellre ljus än mörk. Och Malaco Colaflaskor...

10. Håller du på med någon annan "skapande hobby", förutom stickning? (Spinna, scrapbooking, virkning osv.)

Jag tecknar en del, och fuskar lite i virkning. Nu när jag flyttat ska symaskinen få stå framme också, och jag hoppas bli bättre på att använda den. Syr gör jag hellre än bra, men hoppas bli bättre på...

11. Vad tycker du är roligast att sticka? Mössor? Sjalar? Tröjor? osv...

Jag stickar mest sjalar och mössor, men har alltid minst en tröj-idé på gång. Jag älskar sockgarn, men inte sockor. Därför går spräckligt självmönstrande garner bort, medan självrandande är roligt.


12. Prenumererar du på någon sticktidning?

Nej, men jag köper någon då och då om jag gillar något mönster särskilt mycket.

13. Har du något drömprojekt på önskelistan?

Oj, många! Det finns så många sjalar som vill stickas, så många designidéer i min hjärna... Men för att nämna någon så vill jag sticka en Sylvie-kappa till mig någon gång, och en Mermaid till min söta mamma - men jag vill välja andra färger än Hanne Falkenberg satt ihop! Och så har jag en egen idé på en kofta som borde bli av någon gång...

14. Använder du pulsvärmare/handledsvärmare? I så fall, vad är ditt handledsmått?

Jag gjorde det, när jag hade ett par jag gillade, och jag tänker ofta att jag borde sticka fler. Men jag är inte så förtjust i såna med pärlor. Jag har inget måttband tillgängligt där jag sitter just nu, så måttet är svårt, men jag har ganska små händer och handleder - Normalstor damstorlek borde funka...

15. Tycker du om att sticka pulsvärmare?

Det borde jag göra, men har inte gjort ännu. De jag hade och älskade (som försvunnit, som jag sörjer) var en present.

16. Stickar du sockor?

Nej.

17. Vad har du för fotstorlek? (T.ex. längd, omkrets på tjockaste stället.)

Jag har breda vrister, men har aldrig mätt mina fötter, då jag helst gömmer dem. De är dock skostorlek 37, höger fot är tjockare än vänster, och vänster är längre än höger...

18. När fyller du år?

27 november

19. Stickar du med pärlor?

Nej. Kanske borde hitta ett projekt med pärlor som "är jag", men har ännu inte lyckats. Funderar dock på Aeolian-sjalen med pärlor i... Den skulle kunna bli fantastisk i rätt färgkombo... Grön med röda pärlor?

20. Vilken slags böcker (ej stickning) läser du helst? (Deckare? Fakta? Romaner?)

Jag är doktorand och har blivit kass på att läsa skönlitteratur, då jag blivit alltför bra på att skumläsa, och har svårt att läsa utan penna i handen. Böcker är dock en stor kärlek i mitt liv, och några favoriter är Neil Gaiman, Harry Potter-böckerna (på engelska!), Carl-Johan Vallgren och Joe Abercrombie. Lite magi i vardagen tycker jag allt om...

tisdag 27 oktober 2009

presenter

Jag bestämde mig för att jag vill fixa med än mer pyssel, och så vill jag ha paket, så jag anmälde mig till fina Stickameras Hemlis 6. Hurra för paket! Både till och från.

söndag 25 oktober 2009

Nästan allt handlar om flytten. Bloggen, livet, helgen, vardagen... Inte så konstigt kanske. Den här helgen handlade också om flytten. Jag och J och E målade och tapetserade i två av rummen i Torpet. Vi blev trötta och rummen blev fina. Kakelugnen sprakade precis så mysigt som kakelugnar ska och björkved luktar precis som den ska när den brinner...
Livet är på väg åt rätt håll till rätt plats - till en bekväm hörna, framför en sprakande brasa i kaminen, med en stickning i knät, en vovve snarkande intill och med en sambo som kallar samma drömtorp för hemma.

onsdag 21 oktober 2009

nyckellycka


Det här, mina vänner, är en bild på ren och skär lycka. Det där är min nyckelknippa, och en av nycklarna som hänger på den passar i dörren till drömtorpet. Torpet är vårt. Nycklarna är överlämnade, kvittona påskrivna och försäkringen fixad. Vi har redan varit där och dansat lite i de tomma rummen. Det där var lögn - Sambo dansar inte. Men jublade gjorde vi.
Och trots att vi inte är gifta tyckte Sambo det var passande att Lyfta Mig Över Tröskeln! Romantik och gapskratt i hallen till vår gemensamma dröm.

Nyp mig inte! För drömmer jag vill jag verkligen inte vakna!

tisdag 20 oktober 2009

Det kom ett prickigt paket...

Jag SLET upp det!

Sen grät jag en glädjetår!

Sen JUBLADE jag och skuttade runt lite!Och den är JÄTTEGRÖN (Inte alls så blågrön som bilderna antyder) och jag är JÄTTEGLAD!
TACK TACK TACK TACK TACK TACK TACK Anna!

Det här är en sådan där sak jag alltid längtat efter, men aldrig unnat mig. Unnar jag mig stickning, så blir det lyxigt garn. All annan sticklyx är presenter som andra unnat mig. Och att få en STICKFROSSA-pryl är liksom... (paus för några glädjetårar till)
TACK!

(Hur bloggar man glädjetårar och tacksamhets-skakande glädje? Allt ser ut som bara... ord! Jag är ju... GLAD ju!)

måndag 19 oktober 2009

Les Mis

Jag tänkte att jag måste blogga lite om mina egna danser ibland också. Här är stickningen som just nu kommer upp ur korgen oftast - min Venezia (Ravelry-länk) i Järbos entrådiga ullgarn.
Så det är ett flerfärgsprojekt - ergo Broadway - men helt i grått? Kan det vara annnat än Les Miserables?

Rolff tycker att jag ska klappa honom mer, och sticka och klicka på datorn mindre, men han nöjer sig oftast med att tryna ner nosen i knät på mig och somna, vare sig jag har laptop eller stickning där redan.

Och jag tror det gröna garnet ska bli en Flaming Flowers (Ravelry-länk)... En nykomling i inspirationslistan.

lördag 17 oktober 2009

grönt garn


Så, jag stickar sjalar åt höger och vänster. Laminaria är på gång exempelvis. Men nu har jag köpt underbart knallgröna, fina gräsgröna, ljuvliga smaragdgröna, bästa GRÖNA Zauberball... och nu undrar jag förtvivlat: Vilket sjalmönster ska jag välja!?

Jag tänker mig eventuellt en tunn knallröd kant på den också. Mina alternativ just nu är:
(Ravelrylänkar alltihop som följer)
Ishbel
Springtime Bandit

Revontuli
och Travelling-Woman

HJÄLP!

antiklimax


Jag - Vad kostar den här drömtapeten?
Säljaren - [Ett svar som var en bra mycket lägre än jag fruktat]
Jag - Hurra! Hur många rullar behöver jag för fyra meter vägg med en dörr mitt i?
Säljaren - Oj, två rullar borde räcka, men det blir tajt... Men om du köper tre kan du alltid lämna tillbaka den tredje om den blir över... men jag skulle råda dig att köpa tre.
Jag - Hurra! Då gör vi så.
(Säljaren går ut på lagret och kommer tillbaka)
Säljaren - Uhm... vi har bara två rullar hemma och beställer jag nya blir det nog inte samma trycknummer...

Jag beställde tre rullar, men jag får inte känna att de är MINA förrän på onsdag. Sen ska det målas och tapetseras nästa helg. Spännande värre!

onsdag 14 oktober 2009

rätt svar

Sambo är sjuk och lite ynklig och ville att jag skulle gå ett ärende åt honom efter jobbet idag. Den nätta lilla omvägen till Avenyn, när jag bara ville hem...
"Så vad får jag för det då?" frågade jag lite sturskt.
"En chans att shoppa hos Deisy?" svarade sambo.

Detta måste vara självaste definitionen av "rätt svar". Och svaret på din fråga är "Nej, han är upptagen. Han är min."

söndag 11 oktober 2009

Där är någon annans liv!

Varför är det sånt liv om "Här är ditt liv!"? Aftonbladet verkar upprörda över att man gör ett TV-program som inte avslöjar skandaler, så man gör programmet i sig till en skandal.

Jag hade faktiskt inte reflekterat över att det var tre gubbar i rad i de första programmen - kanske för att jag räknade med att det skulle komma tanter senare. Kanske för att jag insåg att det krävs en del logistik för att kunna kidnappa en svensk kändis en lördag kväll, och att programmen ligger i den ordning det var möjligt att ordna kanske? För mig är det inte jämställdhet när man måste kämpa in tanterna i listan - För mig är det jämställt när det inte spelar någon roll längre. Så är min föreställning om världen mer jämställd än Aftonbladets då?

Och nästa "skandal" om att Oldsberg är för trubbig som intervjuare? Att han inte ställer de "vassa" frågorna? Det diskuterades väl mest ang Svennis, som man inte diskuterade Casanova-fasoner med (Tack och lov! Det hade blivit outhärdligt obekvämt!), och ang Stina Dabrowski som är intervjuare själv och därför hade gjort på ett annat sätt. Måste personligt innebära obehagligt avslöjande numera?

Hörde två damer diskutera programmet på bussen förra veckan. "Såg du hur glad han blev när Kofi kom in?", "Ja, det var väl en överraskning!", "Och nog för att jag får vrida upp volymen på TVn, men de pratar ju så man förstår tack och lov!", "Ja, äntligen!"...och så vidare.
Det är ett må-bra-program, prime time lördag kväll. Jag tycker att underhållningen kan vara att få lära känna lite fler sidor hos folkkäa svenskar, och att få se dem bli glada. Man kan titta och le, och fundera på vilka man skulle vilja träffa i ens eget "Här är ditt liv!".

Må bra-TV passar helt enkelt inte i skandalpressen...

fredag 9 oktober 2009

Yo babe!

Det blir inte alltid som man tänkt sig! Snacka om hip hoppigt projekt... Jag ville sticka Rose Red i knallgrönt, men hade inget knallgrönt hemma, så vad gör man? Man testar i ett annat garn förstås? Stickfasthet - you must be joking? Provlapp - I think not! Jag tutade och körde... och stickade en Enorm Mössa.

Just nu är den i tvättmaskinen i ett filtningsexperiment, för jag gillade den verkligen! Den var bara stor... No big deal? Nåja, mönstret var Ljuvligt och Ysolda fortsätter att triumfera som en av mina favoritdesigners. Nu vill jag bara ha knallgrönt garn så att jag kan göra den igen!

onsdag 7 oktober 2009

pepparkake-te

Vaknade med bultande huvud, svidande hals och feber.
Det har givit mig en ömsom sovande, ömsom surfande dag i soffan, med pepparkake-te och skogshonung i en stor kopp, och en sjuklings längtan efter glass...

Det har i alla fall givit mig tid att surfa ett varv till i alla utmaningsbloggarna, så jag är, trots glassbrist, en leende sjukling.

stolt och glad

Jag hade aldrig kunnat tro att mitt galna påhitt skulle bli så stort! Jag har nu utmanat sjuttioen (Sjua Etta!) stickerskor att bryta invanda mönster och sticka på nytt sätt - och de gillar det! Responsen är enorm, och det känns som om jag publiksurfar som en hjälte genom blogosfären, på stickinspiration, nya idéer och stickglädje! Det är fantastiskt!
Sjuttioen bloggar gör att det är svårt att visa er, men jag har valt ett par smakprov på hur GLAD jag är!

Här, här, här, här, här, här, här och här! Till exempel...