måndag 28 september 2009

a-a, a-a, a-a, nä-ä

Hur pratar man med någon som svarar - hela - tiden - ?

På bussen hem idag stod två kvinnor och pratade om sönernas gymnasiekarriärer som flitiga elever. Den ene pluggade duktigt och den andre behövde lite hjälp med matematiken.
Men den ena mamman svarade - hela - tiden -.
Det går inte att blogga, för jag kan inte skriva texten ovanpå sig själv...
Eller vänta! Photoshop! Så här:

Jag var inte ens med i samtalet, men blev alldeles stressad av hennes sätt att "lyssna med rösten"...

måndag 21 september 2009

magkänsla


Det är svårt att beskriva mina känslor inför flytten till torpet i skogen. Det är huset som inte kunde finnas. Det är för bra för att vara sant. Det är perfekt.

Det var det trettonde huset vi tittade på om jag räknat rätt. Sambo hade svårt att förstå när jag "lät känslorna styra" och ratade hus som var tillräckligt stora, i fint skick, på lagom avstånd, för att de "inte kändes rätt". Jag hade börjat ställa in mig på att köpa något jag var tvungen att bygga om ganska hårt, för att det skulle kännas som mitt.
Tills vi kom till torpet.

Där stod vi på gårdsplanen på visningen och sambo sade de bevingade orden:
"Så det var det här du menade med magkänsla alltså..."

Det är ett gammalt torp som stått där sedan 1924.
Nerifrån vägen ser man baksidan av huset, om man kommer ihåg att titta upp för backen. När man vet var man svänger in, så kommer man upp till en skyddad gård där torpet och ladan ringar in en egen plats på jorden, in mot skogen.

Det fungerade länge som en mycket enkel sommarstuga, tills paret som nu flyttar ut, flyttade in. De har gjort Allt.
Byggt kök, bastu, badtunna, växthus. Inrett en övervåning, satt in två täljstenskaminer, byggt ett badrum... Och alltihop ser i det närmaste ut som om jag varit med och valt hur det ska se ut! Vi klev helt enkelt in i ett torp som redan var vårt.

Det är ett helt hus, och jag vill måla om och tapetsera i Två Rum. Inte mer. Resten är perfekt.

I köket fungerar vedspisen, med bakugn. I matsalen står en klassisk vit kakelugn. I vardagsrummet och sovrummet står täljstenskaminerna. Köket är i övrigt helt nytt, och snyggt. Den egna brunnen ger gott dricksvatten. Bastun är fräsch, badtunnan lyxig, och i växthuset växer vindruvor i stora klasar!

Jordkällaren är fuktig och loftet ovanför lite sunkigt, "...men det är nog perfekt för att förvara vin i" sade nuvarande torparen.

På andra sidan vägen går en stig ner till en sjö. De nuvarande ägarna har valt att behålla en del mark här, och sjökanten. Men de var noga med att det är helt okej om vi vill använda deras badbrygga. Deras kanot ligger där, och i kanoten ligger ett par fiskespön, ifall vi inte har några... Det har vi, men läs stycket igen. Ja, du läste rätt - badbrygga, kanot, fiskespön...

Sambo är lika exalterad över skogen runtom, som jag är över insidan av huset. Och skogsdrömmen blev inte sämre av att de berättar om trattkantareller, blåbär, skogshallon och (Håll i er nu - det här är min favorit!) hjortron på tomten! Inte många hjortron, betonade de, men ändock hjortron!

Jag har mätt ut var garnskåpet ska stå, vilken vägg som ska få drömtapeten och jag har nästan möblerat färdigt i huvudet för sjuttiosextonde gången.
De flyttar ut nu till helgen, och vi kan använda hela oktober till att ta dit våra saker, måla, tapetsera, göra ännu mer till vårt...

Ja, det var precis det här jag menade med magkänsla!

torsdag 17 september 2009

femtio procent


...av min skojiga "tantra-kofta" är klar! Ett rakt, fyrkantigt stycke med skojigt mönster. Det kan eventuellt vara det vackraste tyg jag någonsin producerat.
Jag lade upp 80 maskor i Drops Silke Tweed med så kallad "Lace Cast On". Jag lyfte en kantmaska i vardera kanten, och däremellan följde jag mönstret på "My So Called Scarf". Det var lite omständigt, men så värt det när det blev så här fint. Jag experimenterade lite med avmaskningen, men lyckades till slut avmaska i mönstret på rätsidan... två i taget... på ett sätt som tydligen är svårt att förklara, men tjusigt blev det!

Nu undrar jag om jag ska göra en likadan till, eller om jag ska hitta på ett annat mönster. I så fall vilket?

lördag 12 september 2009

packplanering

Om vi kommer in i huset innan flyttlasset går kan man lasta av det som ska stå i förrådet i förväg. Sånt är smidigt och smart. Och så finns det ju en frysbox, så jag tänkte att man kan köra dit allt garn och lägga i den ett tag innan det sorteras in i garnskåpet igen med en lavendelpåse... (Ja, jag som alla andra ull-samlare har malnoja) Sen kan man ta med sig tumstocken och planera lite till... mäta lite. Sen kan man skaffa tapetprover och färgprover och beräkna färgåtgång, och har man tillgång till huset kanske man hinner måla färdigt innan flyttlasset går?
Sen kan man ställa ett flak flyttöl i kylen, och kanske passa på att plantera en symbolisk bärbuske innan flytten...
Och här hemma kan man sortera, slänga saker vi inte behöver... och packa förstås.
Packa inför ett nytt liv, som jag längtar så förfärligt till nu!

torsdag 10 september 2009

handpenningen är betald...


...lite flytthjälp raggad, huset planerat i minsta detalj säkert sjuttiofemton gånger, planer är smidda, drömmar är drömda och snart är idyllen vår!
Jag delar med mig av ytterligare fyra av mäklarens bilder så att ni förstår hur mycket DRÖMHUS det faktiskt är! Någon får nypa mig i armen snart...
Nämnde jag att det ligger en badsjö med abborre i tre minuters gångväg från huset? Inte?
Ja, det gör det i alla fall...

tisdag 8 september 2009

HUSÄGARE


Det känns helt underbart. Drömhuset är Vårt! Kontrakten är skrivna och torpet jag inte ens kunnat drömma om är vårt! Inflyttning första november!

onsdag 2 september 2009

tisdag 1 september 2009