lördag 20 december 2008

julshopping


Det var kanske inte det smartaste jag gjort när jag gav mig av till köpcentret lördagen innan julafton, men nu blev det så.

Jag blir alldeles fascinerad av hur "folk" kan bete sig. Sambo sade nån gång att "folk" är verkligen dumma, medan individer kan vara hur trevliga som helst, och ibland ger jag honom verkligen rätt i det. När man kan försvinna i en anonym massa verkar några tycka att det är helt okej att bete sig hur som helst.

Parkeringsplatsen var första eldprovet. Folk backade, tutade, blinkade och hutade åt varandra på ett sätt som jag trodde man bara såg på film. Grekisk film. Från Aten. I rusningstid.
Dessutom är det spännande att se hur folk tror sig vara osynliga när de sitter i bilen. I och med att trafiken stod i det närmaste stilla på parkeringen, hann man få ögonkontakt med ganska många av medtrafikanterna. På de nära 15 minuter det tog mig att parkera hann jag se en donna i rosa äta upp sin snorkråka, en äldre herre sjunga med till bilradions julmusik (som hördes utanför bilen. Hög volym.) - O Helga Natt på dig själv du... - en dam som var nära nervsammanbrott och koncentrerade sig på att andas (iiiiiin...uuuuuut....iiiiin....), och många suckande, arga, uppgivna, pustande andra.
Väl inne i en av butikerna såg jag två mammor hålla i samma Xbox-spel och "lugnt och sansat" förklara för varandra att båda faktiskt hittat det först. Jag stannade inte länge nog för att se om det blev slagsmål. Köerna ringlade sig så långa att jag gav upp en julklappsidé helt och drog vidare till nästa affär illa kvickt.
Utanför provrummen på Hennes & Mauritz satt två bebisar i varsin barnvagn och skrek i högan sky. Kära nån. Jag får skylla mig själv för att jag utsatte mig för det här just den här dagen, men vad har en bebis gjort för ont för att behöva vänta utanför ett provrum lördagen innan jul?

När jag väl kom in på ICA kändes det lite bättre. Folket här inne var på en annan sorts shopping. Här jämfördes priser på inlagd sill och prinskorv. Här staplades Aladdin-askar och här blippades det glöggflaskor. Men vad är det för fel på folk ibland? Jag fick höra en liten, tonårig ICA-medarbetare bli utskälld för att det var slut på saffran... Sedan när har extrahjälpspersonalen något med det att göra? Jag fick höra att det faktiskt var skamligt att de inte kunde ha alla kassor öppna en sådan här dag... En kassa var trasig. De övriga femtifjorton var öppna. Kära lilla damen - håll tyst. Och det var inte många som kunde hålla tyst om hur långa köer de tvingades stå i. Hujedamej en sån tragedi. Ni är på ICA lördagen innan julafton. Vad hade ni förväntat er?

Nu är jag den första att erkänna att mitt tålamod också började tryta. Den första att hålla med om att det var skitjobbigt att gå och handla idag. Men uppriktigt sagt kära medmänniskor - Jag förväntade mig inget annat. Beger man sig till ett köpcentrum lördagen innan julafton, och tror att det ska vara en lugn och mysig julstämningshöjare att strosa runt och välja julklappar i godan ro, så tror man fel. Jättefel.

Nu, efter shoppingen, så sänker sig julefriden här. Vi har slagit in paket, fått mysigt besök en stund och druckit must, och får jag bara stå i en varm dusch en stund nu, så är det dags att slumra sen. Natti natti allihopa!

2 kommentarer:

 1. Blev lite överraskad när jag läste de första styckena, för jag delar nämligen Tobias åsikt om hur korkade "folk" är. Jag var i stan senast i Torsdags och då betedde sig "folk" ännu mer korkat än vanligt, vilket jag absolut inte tycker om.

  Jag brukar säga att folk inne i stan går som på räls, alltså att om det kommer någon framför dom, så aktar dom sig inte utan går bara rakt fram, förmodligen kanske krocka om inte den andre flyttar på sig.

  Nä, usch för folkmassor.

  SvaraRadera
 2. Jag önskar er en riktigt GOD JUL!
  Eva i Lund

  SvaraRadera