fredag 18 januari 2008

världsläget

Det måste vara helt åt helvete med världen nu. Så här såg dagens Metro ut:

Jag tror jag skrivit om det här tidigare, men det blev så bra förklarat för mig när jag var liten, så jag säger det igen. Båda mina föräldrar är journalister förstår nioch när jag var liten och ledsen över hur hemska alla nyheter var jämt, så tröstade pappa med att det ju faktiskt är tur att alla hemskheter är på nyheterna. En nyhet är ju något som skiljer såg från vardagen, så den dag nyheterna börjar visa att "Titta, idag kan vi vara glada för det här!", då är liksom tillståndet som nyheten skiljer sig ifrån ganska illa.
Sedan öppnade jag tidningen och blev tröstad av att det även idag hade åkt fast nån sexförbrytare och så vidare, så världens tillstånd kanske fortfarande är i grunden gott? Jag väljer att tro det.

Apropå nyheter så citerade E så himla bra på sin blog att jag plagierar. Det handlar om vad media och nyhetsrapportering är. Det är inte Aftonbladet längre i alla fall. Heja SvD som skrev så här apropå att de inte skrev ut Tito Beltrans namn i samband med rättegången tills nu:

”Men begreppet allmänintresse, som är centralt i den svenska pressetiken, betyder något annat än att många läsare kan tänkas vara nyfikna på kändisars privatliv. Allmänintresset utgår i stället från vad som kan vara relevant för medborgaren.”

Vad säger ni - ett citat till vill ni ha va? För det här sista är tänkvärt, och min far sitter och jäser nöjt när han läser det här, för även det här är från honom, den här gången om ledarskap:

"Bättre än väl förankrat dåligt beslut, än ett bra beslut som går över huvudet på allihopa!"


För det är ju faktiskt så, att om saker beslutas över ditt huvud och du inte får chans att påverka, varför ska du då personligen bry dig om att det funkar? Ett förslag som du själv varit med och tagit fram däremot, det bryr du dig ju om sedan. Detta recept kan användas i företagsledningar, stadsplanering med brukarinflytande och alla andra delar av livet där en så ofta sätter sig på många andra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar