onsdag 7 november 2007

dammråttor


Jag är en tudelad själ. Till och med en psykolog har kallat mig konstig. Mina två poler ligger väldigt långt ifrån varandra men jag trodde ändå att de skulle få plats i en samlad, hel och välfungerande person. Så dumt. Det är svårt att vara bäst i världen och värd mindre än ett dammkorn - samtidigt.

Får jag beröm slår jag ifrån mig. Får jag kritik tar jag åt mig. Aj.

En vän sa något härom dagen som jag tänkt på sedan dess. Jag har så kloka vänner. Det är inte ordagrant citerat, men fundera på det här:

"Du kan ju omöjligt räcka till när du jämför dina sämsta sidor med det bästa hos de omkring dig. De har ju också städat innan de får besök. De ler ju också och säger "jotack bara bra", fastän det kanske är lite kaos och skit hos dem också. Du kan inte jämföra dina dammråttor med deras nytorkade soffbord!"

Jag har länge tänkt på talesättet "Avundas inte din nästas lycka, ty du känner inte hennes hemliga sorg". Tänk så sant det är.

Så här kommer mitt avslöjande: Just nu är det jättestökigt hemma hos mig. Jag har dammråttor under soffan. Det står disk i vasken, för jag har inte plockat ur min lilla diskmaskin. Jag har kvitton att sortera och pappershögar att rensa i. Jag äter dåligt och tränar för lite. Och för allt detta och lite till har jag väldigt dåligt samvete, nästan ångest, över att inte räcka till.
Den halva av mig som är bäst i världen säger till mig att du antagligen också har en dammråtta eller två hemma. Den andra halvan tror att du är mycket bättre, duktigare, vackrare än jag.

Kan inte du berätta lite för mig om dina dammråttor, så kan jag kanske orka ta itu med några av mina?

14 kommentarer:

 1. Dammråttorna flockas under min hängatvättställning. Man kan säga att tvätten blir dammig med en gång, ja. Det finns även damm på köksbänken, nästan ännu mer mystiskt.
  Och ja, så finns det en hel hög metaforiska dammråttor. Så klart.

  SvaraRadera
 2. Anonym2:05 em

  Vill bara tillägga att på franska är motsvarande begrepp "dammfår". Råttor är ju som bekant lite mindre, så det är ju inte illa i alla fall...

  SvaraRadera
 3. Anonym2:58 em

  Här är det också dammråttor. Tror nog att de finns överallt men som du sa så ser man dem inte hos andra eftersom de städar när de ska få besök. Själv hatar jag att städa men tycker lika illa om att ha stökigt. Snacka om moment 22.

  SvaraRadera
 4. Anonym10:05 em

  Oj, oj! Du har inte varit hemma hos mig...

  SvaraRadera
 5. Anonym8:32 fm

  Just nu samlas dammråttorna i mängd runt mina stickkorgar i hörnet mellan sofforna men än så länge har de inte orkat krypa upp i korgarna i alla fall.
  Mer mentala dammråttor sitter nog i mina bihålor just nu eftersom jag är sjuk igen efter att under en låååång tid trott att jag orkar och klarar allt.

  SvaraRadera
 6. Var glad att du inte har katt. Tyvärr jagar den inte dammråttor som man kanske kunde förvänta sig utan snarare massproducerar den dem. Stor svart katt --> stora svarta dammråttor! Eller dammfår kanske passar bättre...

  SvaraRadera
 7. Anonym7:31 em

  mina bokstavliga o obokstavliga dammråttor läser du om när du läser mig på annat håll, o du är sååå välkommen att ta till dem när du vill jämföra! :)

  SvaraRadera
 8. Anonym5:03 em

  Igår (slarv)dammsög jag mitt hem för första gången. Flyttade in för en dryg månad sedan...

  Jag drar mig alltid för att gå ut med soporna, och så tänkte jag för ett tag sedan rensa ut i garderoben med resultatet att alla mina kläder nu ligger i en väldigt orensad hög över en soffa, ett bord, ett golv och en bokhylla.

  Och ända sedan maj har jag tänkt börja träna nästa vecka, hrrm.

  SvaraRadera
 9. Jag jobbar verkligen med att säga till mig själv: Man kan inte vara bäst på allt. Och man är inte en sämre människa för det.
  Jag har också dammråttor. Försöker sänka kraven på mig själv. Så de får ligga kvar ett tag till. Även om jag skulle råka få besök.

  Vi är ju inte mer än människor =).

  SvaraRadera
 10. Anonym7:57 em

  Jag har också dammråttor. En del jättestora.

  SvaraRadera
 11. Jag har råttor i alla rum men mest trivs de i vardagsrummet. Under soffan, och framför allt runt stickkorgen. Det är rätt vanligt att det följer med små dammråttor i garnet när jag drar i det. Råttorna plockar jag bort och släpper ner på golvet igen. "It's a never ending story" eller kalla det för återvinning...
  Kanske skulle jag ta och sticka in dammråttorna för att få lite extra fluff och struktur åt det jag stickar ;-)

  SvaraRadera
 12. Mina brukar gömma sig bäst under sängen längst in där jag aldrig orkar nå... så till slut får jag gubben att dammsuga medan jag själv får gå en tur på loppis och hämta hem lite nya råttor:)

  SvaraRadera
 13. jag har också katter, och det är sant som det är sagt: de producerar dammråttor snarare än reducerar dem. dessutom så kan jag faktiskt erkänna följande: jag har ALLTID disk stående i diskhon, för jag äger ingen diskmaskin och jag är alldeles för slö för att diska varje dag. ibland tar glasen och/eller tallrikarna slut, vilket blir 'måstet' som gör att jag till slut tar upp diskborsten och sätter igång.
  sen så dammsugar jag max en gång i veckan, och p.g.a. katterna så kan det se ut som det ligger en dammråttsdimma över mina golv där jag inte går. fräscht? kanske inte.
  dessutom så är jag värdelös på att slänga rester i mitt kylskåp. de brukar få bo där tills de är tillräckligt gamla för att säga till själv. ungefär.
  nu verkar jag jätteäcklig, men jag tycker faktiskt inte det själv. det är nog bara det att vissa grejer så brister det på.

  SvaraRadera
 14. Anonym12:46 em

  Här har vi dammråttor stora som ponnyhästar :)

  SvaraRadera