torsdag 22 mars 2007

så det så

Under de senaste 20 åren har mängden anmälda våldsbrott ökat med 6% sammanlagt. Under samma tid har bevakningen av våldsbrott i media ökat med 600%. Undra på att vi tror att allt är på väg att gå åt pipsvängen.

När jag var liten klagade jag på TV-nyheterna för att det bara var krig och död och hemskheter. Pappa journalisten tröstade med att säga att nyheterna rapporterar det som är oväntat och ovanligt, det som bryter mot alla mönster. Så så länge det är otäcka saker på nyheterna så borde det betyda att normaltillståndet i världen är gott och vackert. En tanke som tröstar och förklarar.

De nya lekplatserna som byggs måste uppfylla en massa krav på säkerhet så att barnen inte skadar sig, trots att alla som läst om Ronja Rövardotter vet att man aktivt måste lära sig att akta sig för saker. Om man inte utmanar faran vet man aldrig var gränsen går. Hellre skrubbsår på knäna än att inte veta hur, när och varför det gör ont i livet ibland.

1 kommentar:

  1. Anonym10:01 fm

    Det är så sant som det är sagt. Samtidigt som barns spontanlek minskar pga att deras omvärld är för otrygg. Vad ska man göra?

    SvaraRadera