söndag 18 mars 2007

integration


En flock duvor lyfter i Brunnsparken. Det plaskar i luften eftersom störtskuren just vräkte sig över oss. Snart är fåglarna borta, kurande under takfötter och andra utsprång. Synen som just flaxade förbi borde vara motiv för ett Göteborgs-vykort, då Göteborgs duvor är sällsamt speciella.

Svart, grått och brunt är stadsduvornas uniformsfärger, men i Göteborg finns en färg till. Vitt. Fredsduvor. Fria. På riktigt.

Under invigningen av VM i friidrott 1995 släpptes nämligen en skock vita duvor ut som en symbol för freden. Vart de skulle ta vägen efter att de lämnat Ullevi var det ingen som hade funderat på verkar det som, men de hittade i alla fall nya hem och nya vänner både här och där i staden. Svarta, gråa och bruna vänner. Ibland så nära vänner att det började kläckas väldigt speciella duvägg i Göteborg.
Här är duvorna svarta, gråa, bruna och vita. Ibland alla färgerna på en gång. Ibland mest vitt. Ibland vitfläckigt.

Så när skocken flaxade iväg i regnet idag, log jag åt alla de vita vingarna. De ska bara finnas i varmare väder, men just i Göteborg har la Paloma Blanca hittat ett sätt att överleva - integration.

2 kommentarer:

  1. Åh - jag fick en flashback av ditt inlägg. Var det inte en duva i Bröderna Lejonhjärta som hette Paloma? En referens som jag inte förstod förrän nu.

    Måste hålla utkik efter de vita!

    SvaraRadera