torsdag 28 december 2006

mellandag

Är hos mamma i Stockholm på mellanlandning i mellandagarna. Idag var det shopping med Marias Garn som ett av de självklaraste målen. Här blev det påfyllning av ett av mina favoritgarner, Araucania Nature Wool i en brunmelerad nyans. Nu ska jag ha nog för att äntligen sticka en efterlängtad tröja.

Det har stickats en del under julen, men inget har blivit färdigt än. Men det halvkilo lingarn jag fick i julklapp ligger i väskan och lockar, och nu nyinköpen från idag... Det blir ett stickigt 2007, det är ett som är säkert.

Och så hittade jag en ny guldgruva idag. Folckers band-butik på Söder! Gamla band, sneda band, tofsar, galna snören, unika band, silkeslena snoddar... i en ljuvlig liten butik. Vilken tur att jag ska börja sy på ny-gammal symaskin snart! Det ska bli tokroligt att komma tillbaka till det här stället då.

Ett annat stopp idag var skomakaren. Jag har hittat drömstövlarna, men dröm om min förvåning när dragkedjan gick sönder med detsamma. Visst skulle jag kunna lämna tillbaka dem, men jag vill ju så gärna ha just de stövlarna... Så nu får skomakaren fixa i stället. Det känns verkligen värt det.

Vi var på Hantverkarnas Hus på Götgatan också, bara för att titta ni vet...
Men jag blev förälskad -
I en liten kakelplatta att hänga på väggen...
Det fanns flera varianter, med många olika ord på, men den jag föll för var bara enkelt brun och så står det "jord" på den. Mitt på. Litet. Enkelt. Den såg ut att redan bo hemma hos mig, så det är klart den ska hängas upp på min vägg. Om jag kommer mig för att ta en bild, eller om ni påminner mig så lovar jag att visa upp den. Då kanske jag minns vad konstnärinnan hette också... Maria nånting...

Julklappar i övrigt? Ja, jag hör att ni frågar. Jo, förutom lingarnet som blänker och lockar så har min sötaste mamma fixat julklapp åt både mig och sig genom att ge mig en weekend i Wien till våren! Den ni! Det vattnas redan i munnen vid tanken på Sachertårta och Jugend-arkitektur...

Imorgon åker jag så äntligen hem. Jag har faktiskt hemlängtan nu. Mitt hem. Mitt liv. Ska bara sticka en stund på tåget först.

onsdag 27 december 2006

lugn i giraffen


En liten dotter sitter i knät på sin far på tåget mellan Sundsvall och Stockholm. Samtalet dem emellan började med uttrycket ”lugn i stormen”. Ett mycket konstigt uttryck tyckte den lilla dottern, som tyckte att om det kan vara lugn i en storm kan det vara lugn i vad som helst... (Julen till exempel tänkte jag med mitt mest cyniska inre tonfall)

- Lugn i kaoset, föreslog fadern.

- Lugn i flodhäst!, sa dottern.

- Lugn i lill-näsan, sa fadern och nöp dottern skämtsamt i nästippen.

- Lugn i giraffen!, hojtar den lilla lyckligt.

Ja, varför inte? Lugn i giraffen... Låter som en passande beskrivning av mitt julfirande faktiskt. Precis så ologiskt är det ju. Lugnt på sitt sätt, men också så kaotiskt som det blir när man firar tre julaftnar på lika många dagar och ställen. Det var lugnt. Men inte för mig förstås. Folk omkring mig överallt och hela tiden, även om de inte var stressade eller oroliga. Men det är ju inte lugnt. Även om det är lugnt. Liksom.

Min jul var lugn i giraffen, och jag är faktiskt glad att den är över nu. Nu vill jag hem. Till min internetuppkoppling, till min ensamhet, till mina vänner, till mitt liv.

Lugn i giraffen, snart hemma.

torsdag 21 december 2006

god jul

Nu sätter jag mig på ett tåg norrut och firar jul och sånt.
Zeunerts julmust säger jag bara...

fredag 15 december 2006

är du vaken Lars?

Kan någon komma med ett mer ödmjukt förslag på hur jag ska ta upp det här problemet med mina grannar? Jag känner nämligen för att ringa på deras dörr och säga:

"Nästa gång ert barnbarn spelar på pianot så vrider jag nacken av henne okej?"

...och jag tror helt enkelt inte att det är en bra idé. Jag har i och för sig några andra förslag:

"Tänk den där melodin 'Är du vaken Lars'... man tröttnar aldrig på den eller hur?"
"Jag tror ert barnbarn har en framtid som popstjärna! Hon kan ju två melodier - De mesta har bara en hit."

Den andra melodin hon kan är den där andra melodin man lärde sig att spela med två händer. Plong plo-long-plong, Plong pli-ling-ling, Plong pli-ling-ling, Plong pli-ling-ling... etc ad nauseam.

måndag 4 december 2006

shedir

Vad tror ni? Är tre dagar rekord för Shedir-mössan? Det är det pilligaste jag stickat och jag tycker SÅ mycket om den! Tack igen I för garnet! Och så här ser stolthet ut på bild:

lördag 2 december 2006

pastasås

Visst, det har varit en upptagen vecka, men när middagen ikväll blev pasta med en Varma Koppen kyckling som pastasås inser till och med jag att det är dags att gå och handla imorgon.

etagevåning

Jag har uppgraderat min lilla etta till etagevåning!

Ja, så måste det väl bli om jag har en trappa? Jag köpte nämligen en liten antik dröm som fått sin självklara plats vid min bokhylla. Plötsligt känns inte översta hyllan som Långtbortistan längre!

launch

Snart åker Fuglesang ut i rymden...

...och idag åker mitt första egna mönster ut i sajberspejs!
På en alldeles egen sida
kommer jag sakta men säkert försöka skriva ner allt jag designar själv. Ibland är det helt enkelt egna varianter av redan publicerade mönster, och då kommer jag bara lägga upp mina variationer. Jag kommer att akta mig för att bryta mot några kåppyrajt-grejs helt enkelt.

Först ut är vikingùr vantùr. Håll till godo!

Åsa! Om du inte vill se dina vantar förrän du får dem i handen så ska du nog inte kika på mönstret...