måndag 11 september 2006

boklista

Jaha... Så fick man en lista slängd på sig igen. Och när det gäller böcker så bangar jag INTE.

1. En bok som förändrat mitt liv?
Förändrat mitt LIV? Herre han där uppe... Jag kan säga flera som berört mig djupt, men jag får väl välja en? Nu säger jag Kallocain av Karin Boye, men det är mer hela hon som gjort intryck. Skulle kunna säga 1984 också bara för att helt snöa in på dystopier.
2. En bok jag läser mer än en gång?
Jag har plockat upp Liftarens Guide till Galaxen flera gånger, men annars är det nog Sagan om Ringen-trilogin jag läst flest gånger. Fem gånger hittills, varav fyra under tonåren. The Dice Man kommer jag att läsa igen och igen och igen... Hittills två.
3. En bok jag skulle vilja ha med mig på en öde ö?
The Dice Man och en tärning kanske? Fast den blev jag så arg på ibland så då säger jag Robinson Crusoe i stället. Dels för att jag inte läst den än, och dels för att den kanske skulle ge lite överlevnads-inspiration. Annars skulle Jonathan Strange and Mr Norrell ligga bra till så att jag kommer igenom den...
4. En bok som fick mig att skratta?
Man sätter skrattet i halsen, men Mark Haddons "The Curious Incident About The Dog In The Nighttime" var ljuvlig. Och så Pratchett då. Men jag tänker inte välja EN av hans böcker.
5. En bok som fick mig att gråta?
Nu får jag saga “The Curious Incident…” igen. Och så grät jag av Mio min Mio för länge sedan.
6. En bok jag önskar hade skrivits?
Jag hade velat läsa allt Tage Danielsson kunde fått skriva om han inte dött i förtid. Och så önskar jag att jag redan hade skrivit min första roman...
7. En bok jag önskar aldrig hade skrivits?
Choklad och apelsin-nånting hette den. Av samma författarinna som skrev Chocolat. Svordom i hett ställe vad kass den var. Och så skulle nog världen vara en bättre plats just nu utan Da Vinci-koden. Att den väckte så mycket hoopla stör mig.
8. En bok jag just nu läser?
Oj, just nu läser jag ju flera stycken... Eric av Pratchett, Good Omens av Pratchett och Gaiman, nämnda Jonathan Strange and Mr Norrell (som jag nog måste börja om med) och så ligger en hel rad på kö.
9. En bok jag tänkt läsa?
Ja, allt Pratchett jag inte läst vill jag läsa så småningom. Och så är det en massa klassiker jag vill ha läst själv, inte bara läst om.

3 kommentarer:

 1. Anonym9:26 fm

  Ohhh - Good Omens är så bra. Neil Gaiman har seglat upp som en av mna favvisförfatatre - sedan jag läste American Gods. Och ett av mina favvoavsnitt på Bab 5 upptäckte jag var skriven av just NG - Brakiri Day of the Dead!

  Jonathan Norell & Mr Strange är faktiskt en bra bok, jag gillar ju the Bronte sisters och Jane Eyre var en favvobok lääänge, men böcker skrivna på den tiden eller i en sådan stil är ju på ett visst sätt. Och författaren till Jonathan Norell & Mr Strange tackar ju mkt riktigt Neil Gaiman :;-) ja dte är mkt som hänger ihop. Slutet - fast det tar vi en annen gång ;-)

  Annan favvisförfattare - Dan Simmons. Hyperion.....

  Ok - boknerden smiter vidare ;-) nån stans finns det välan en begränsning för hur mkt man kan skiva i kommentarsrutan.....

  SvaraRadera
 2. Nu blir det nya tag med Baudelaire, har börjat med spetsmönstret i alla fall. Idag har jag dock haft blåsor på händerna efter pilflätning igår, så det har inte blivit något stickat :-(

  SvaraRadera
 3. Jag tillhör också Pratchetts fans... älskar böckerna om City Watch och Samuel Vimes... Guards!Guards!Guards!, Men in arms, Feet of clay osv... Har funderat på Good Omens men inte kommit till skott ännu, men nu kanske... *ler*

  SvaraRadera