lördag 10 juni 2006

cicero och jag

"Ett hem utan böcker är som en kropp utan själ", sade Cicero för lite drygt 2000 år sedan. Min kropp har en själ och mitt hem har böcker. Numera är böckerna dessutom prydligt inhysta i en ny Billy-bokhylla.

Billy från IKEA i vitt kan tyckas väl fantasilöst, men hemligheten är att inte låta bokhyllan ta över väggen, utan låta innehållet ta över bokhyllan. En bokhyllepjäs mitt på en vägg blir lätt en ganska bastant möbel som hamnar i blickfånget. En vägg fylld med hyllor blir i stället en vägg fylld med böcker och saker i vilken du kan hitta små ledtrådar till vad innehavarens själ egentligen är.

Mina bokhyllor kryper numera längs väggen och innehåller förutom böcker diverse saker som på något sätt låter nyfikna besökare lära känna mig lite bättre, och saker som får mitt hem att kännas som mitt.

Det tog mig bara en kväll att komponera innehållet. Jag vet hur jag vill ha det. Men jag blev svettig av att flytta runt och sedan flytta runt igen...

Nu står pocketböckerna i alfabetisk ordning längst upp. Övrig skönlitteratur i varierande storlekar står längre ned i hyllan. Också de sorterade i alfabetisk ordning efter författarnamn. Längst ned står en rad med telefonkatalogs-tjocka böcker. Mest är det konst och arkitektur. Sedan finns det en liten språk-avdelning, ett par hyllor för övrig facklitteratur och en egen liten avdelning med pocketböcker på franska. Lite här och var tittar det fram en vas, en docka, ett foto, en leksak och en husmodell... Saker och böcker som gör det här till Hemma.

Cicero sade också att "Den som har en trädgård och en boksamling saknar intet". Jag saknar ännu trädgården, men min balkong är himla mysig...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar