måndag 28 mars 2005

Djävle

Djävla Djävle.
Murphy är kung, och alla helvetets smådjävlar som utgör hans hov springer hans ärenden i kungariket Djävle. Så kändes det i alla fall.

Där i Djävle satt prinsessan Pia fångad i ett torn på tolfte våningen, men jag fick i alla fall hälsa på. Den Djävle-riddare som räddade mig sist jag var i knipa hade hittat en ny prinsessa att rädda, så jag kände mig mest i vägen. Ja, jag ska förklara.

Lite har några av er hört förut, men för att göra en resumé:
Jag skulle få ha påsksemester i Gävle. Jag skulle bo hos manlige vännen P, och väninnan P och jag skulle ha en helkväll tillsammans på skärtorsdagen. Så blev det inte.
Prinsessan Pia blev inlagd på sjukhus för operation, och manlige vännen P träffade en flicka han föll handlöst för, så det var inte alltför populärt att ha mig på soffan i fyra dagar. Det kunde jag ju förstå.
Det var alltså ingen som var elak mot mig med flit, ingen jag kunde skylla på, men min Gävle-semester blev ju minst sagt ändrad. Till vännen P jag skulle bo hos föreslog jag att jag kunde komma över dagen på onsdagen i stället och bara spendera en natt på hans soffa i stället, för vara i vägen för ett nyförälskat par, det vill jag inte. Han var tacksam, men fick dåligt samvete, så han tog soffan och jag fick sängen. Det blev lite asträngt när man inte visste var gränserna gick i vår vänskap. En klapp på axeln kunde missförstås. En alltför kort kram kunde kännas förolämpande. Men jag är ändå glad att jag fick chansen att visa hur mycket vår Vänskap betyder, även om inget blev som jag hade tänkt mig. Annat var det med prinsessan Pia.

Hon var och är allt som jag hade tänkt mig. I stället för en helkväll på stan fick vi en hel eftermiddag på sjukhuset tillsammans. Jag satt där och höll hennes hand och vi bara tyckte om varann. Hon fick en present som hon får berätta mer om i sin dagbok, och jag fick en vän som jag inte tänker släppa i första taget. Äkta, stark och egen.

Men det var någon eller något som inte ville att jag skulle till Djävle. Därav stavningen med Dj- och inledningen till den här dagboken. Först alla omständigheter som ändrades redan innan resan när fyra dagar blev en. Sedan allt annat.

Tåget som skulle ta mig till Djävle skulle avgå 09.25 från Stockholm. Jag satte mig tillrätta på den plats som var min och där satt jag till kl 09.40 utan att tåget hade rört sig. En röst i högtalaren förklarade att på grund av elektriskt fel kunde vi inte åka med det här tåget, utan fick försöka hitta plats på nästa tåg som gick 10.15 enligt tidtabellen. På nästa tåg fick jag byta plats fyra gånger, innan jag till slut satte mig i restaurangvagnen för att inte bli bortjagad av en femte med platsbiljett. Tåget avgick 10.34 (pip). Den som kan komma på en svordom jag vid det laget inte hade tänkt eller sagt högt vinner ett fint pris. Jag tror jag täckte in det mesta av fula ord och är antagligen fortfarande svart ända ner i halsen av alla förbannelser jag artikulerade, för tvättar munnen med tvål det gör jag inte.

Sedan skulle jag ju hem också. Det fick bli morgonen efter eftersom samma sorts tåg kvällen innan av någon outgrundlig anledning kostade dubbelt så mycket. Eftersom jag redan köpte den här biljetten utöver den biljett jag redan hade betalt för att åka hem tre dagar senare (just-nu-biljetter återlöses ICKE) var det inte tal om några dyrare alternativ. Klockan 08.56 skulle jag åka tillbaka till Stockholm på skärtorsdags morgon. Promenaden till stationen tar en kvart. Vi gick halv nio och hade gott om tid – trodde vi. Klockan 08.53 tittade jag på klockan. Vi var då ca 300 meter från stationen där mitt tåg redan stod vid perrongen, förstås. Jag skrek. Vi sprang.
Jag höll i dörrhandtaget till tåget när det började rulla. Från utsidan. Jag missade tåget med cirka 7 sekunder. De svordomar jag inte kommit på morgonen innan hittade jag på nu. Vännen P hade redan cyklat iväg övertygad om att jag hade hunnit precis. När jag kom in till SJs biljettkassa på Djävle Djävla station grät jag när jag bad om en ny biljett till nästa tåg mot Stockholm. Då hände det. Vid gränsen till kungariket Djävle satt en ängel i övre meddelåldern klädd i ljusblått. Han hette Kjell, eller kanske var det Åke, och han tog min biljett och skrev ut en ny – utan extra kostnad! Förbannelsen var bruten och jag kanske till och med återvänder till Djävle en dag i hopp om att Prinsessan Pia är frigiven, riddaren P är en Vän Utan Frågetecken och att ängeln Kjell/ Åke sitter på posto vid kungarikets grind och håller SJs smådjävlar i schack.

Det hände mer förra veckan. I tisdags åkte jag till Stockholm och pratade lite på Riksbyggens temakväll på Stadsmuseet och det gick bra. Efter Djävle-resan stannade jag i Stockholm till söndag morgon och träffade folk, umgicks med mamma och var med om ditt och datt. Och så igår träffade jag min lilla farmor för första gången på alldeles för länge, så jag har mer att berätta om. De historierna får dock anstå till kommande dagböcker. Om ni vill kan ni få se det som en följetong under veckan som kommer med små betraktelser. Jag skriver rent små anteckningar och sorterar intryck under arbetstitlar som ”fem hållplatser kärlek”, ”när varulven gick förbi” och ”maffialunch”. Eventuellt blir det ett kapitel om Tanten T också…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar