måndag 31 januari 2005

warning warning

"System failure imminent. Back up all your data."
sa datorn.
Ctrl-alt-del
Man blir lite rädd när ens dator sparkar bakut och man återigen inser hur lite man egentligen kan om något som blivit en så stor del av ens liv. Jag bränner ner saker på CD medan jag hinner och hoppas kunna byta ut min nya, men trasiga disk, snarast. Suck.

Men det är inte pga av det som jag kommer vara här mindre framöver...
Jag åker till Stockholm på onsdag för vidare färd till Barcelona på torsdag! Hurra! Mamsen fyller 60 och då passar vi på att fly till shopping- och arkitektur-himlen Barcelona. Och födelsedagsmamman bjuder på resan! Underbart.
Det ska bli skönt. Obeskrivligt skönt.

Jag har det tokbra just nu, men jag behöver den här pausen.
Shoppa, njuta, pausa i fem dagar. Grattis mamma!

lördag 29 januari 2005

Francis Bacon

Francis Bacon
Jag var på inflyttnings-tjejmiddags-kalas igår kväll, hos en vacker människa S som jag är glad att känna. J och K var också där, och lite senare kom L (som jag inte känner lika bra) och berättade skrämmande, spännande saker om handkirurgi.
Värdinnan fick en nallebjörn och en annan leksak i inflyttningspresent av mig och J. Dessutom kunde jag äntligen ge S och K deras julklappar, så det blev en riktig liten julafton, eller kanske det mest blev en nu-byter-vi-paket-och-kramas-stund. Jag fick också en present.
Det sägs vara min julklapp från S, men när jag tänker efter så inser jag hur speciell present det är. Han gavs till någon annan först, men någon annan kan inte ta hand om honom längre så nu får han flytta hem till mig. S tyckte att eftersom jag också är en gris (mitt nät-nickname ”Ferkel” betyder griskulting på tyska) så borde vi trivas ihop.
Francis Bacon
Här är han. Jag kallar honom Francis. Francis Bacon. Han är en gris med en vetekudde I magen som man kan värma upp, så nu kommer mina ensamma nätter inte att vara lika kalla.
Tack S! Jag älskar honom!

onsdag 26 januari 2005

m ssing letter

Jag fick paket idag. Från Kanada.

to me

Hur ska jag förklara vad det betyder att få ett sådant paket? Hur ska jag förklara hur jag förstår hur mycket engagemang det har krävts för all omtanke som har packats ned i det där vadderade kuvertet? Jag vet bara att jag har gått omkring med ett leende hela dagen, värmd inifrån av den omtanke han lagt ner på mig.

Det doftar kaffe i hela lägenheten av delikatesskaffet jag fick. På en fånig blyertspenna i neonfärger står det hans namn. I en liten burk som ser ut som ett batteri ligger kaffe-chokladgodis som är så goda att jag har svårt att hålla mig från att äta alla på en gång, men då kommer jag inte att sova på en vecka. Jag vet precis vad som händer i Kanada eftersom han skickade med första sidan på två av de största tidningarna från dagen då han skickade det. Och på ett café i eftermiddags tittade en tant nyfiket på mig när jag satt och fnittrade åt boken ”So, You Want to Be Canadian? – all about the most fascinating people in the world and the magical place we call home”. Det är en fånig bok, men många av våra skämt finns där i, och på några ställen har han lagt till egna kommentarer.

Och jag bara ler.

Det skulle ha legat ett långt brev i paketet också, men det har av misstag blivit kvar i Kanada. Och han bad så mycket om ursäkt, så många gånger, och lovade att han skulle skicka det idag i stället. Jag var redan jätteglad över vad jag fått, så jag ser det bara som att jag har mer att se fram emot.

Jag fick ett paket. Och jag bara ler.

måndag 24 januari 2005

i full karriär

Jag måste be om ursäkt för att jag verkar skriva mer i den engelska bloggen än här. Det har helt enkelt varit bekvämt att skriva på engelska ett tag. Lite är det nog för att det händer så mycket att det känns som om jag inte skulle hinna med att skriva det i mitt sorts dagboksformat ens om jag skulle försöka.
Och jag är ju ingen senhändedetochsengjordejagdet-skribent heller, och att hitta små teman och kluriga funderingar kring allt är svårt ibland. Så är det ju. Och just nu rusar livet.

Om ni är extra nyfikna på några av mina äventyr sista tiden så hänvisar jag alltså till

www.visalisa.blogspot.com

Jag tipsar särskilt om inläggen ”stormy weather” om stormen och ”oh, hello mister minister…” om en högst osannolik utveckling av min dag i onsdags.

Men jag måste få rapportera lite om allt som hänt.

Först och främst har jag blivit egen företagare. Företaget heter ”inlevelse” och bildades för att jag skulle kunna fortsätta ta på mig småuppdrag här och där angående arkitektur och kommunikation (att kommunicera ämnet arkitektur… workshops, skrivande, föreläsningar, assistentuppdrag och div formgivning).

Jag var orolig i början och det har varit en hel del sömnlösa nätter över hur lilla jag ska klara att ta hand om bokföring, och framför allt över oron för om jag skulle få tillräckligt med jobb för att klara mig alls. Men nu kan jag sova gott igen (även om dygnsrytmen är lite haltande just nu). Jag måste ha gjort någonting rätt, för det rasar små och stora möjligheter över mig och jag trivs just nu ypperligt i min nya vardag där mina arbetsuppgifter är minst sagt varierade, och där jag aldrig vet vad som dyker upp härnäst.

Den senaste veckan har jag till exempel ena stunden suttit på café och skissat små troll i en anteckningsbok, för att en timme senare sitta på ett elevrådsmöte på en av stadens högstadieskolor… Tvära, men roliga kast alltså.

Som arkitekt utexaminerad i september förra året tycker jag faktiskt själv att det är ganska fantastiskt att jag just nu:
- är assistent på en uppsatskurs på arkitektutbildningen där mitt exjobb refereras till som kurslitteratur.
- har illustrerat en bok och just fått beställning på tio varianter av en liten figur som ska vara maskot åt en tidning.
- är involverad som arkitekt och handledare i ett projekt på en högstadieskola i Göteborg där eleverna ska rita idéer på vad de vill göra med sin skolgård
- skriver sporadiskt för en branschtidning och har blivit ombedd att skriva i en annan.
- ska hålla fyra olika workshops för barn och unga om arkitektur på stadens museer (Bl a ska jag få betalt för att trycka t-shirts tillsammans med högstadieelever i två veckor i maj).

…och så idag kom mailet!
Ett mail som erbjuder mig att vara redaktör och medförfattare till en bok om arkitektur och stadsbyggnad i Göteborg, för barn och unga. Det finns redan massor av material och projektet är lite igång redan och helt utan att jag behöver be om det så lägger de ett drömuppdrag i knät på mig! Jag har blivit rätt person på rätt plats och det känns fantastiskt, särskilt när jag vågar tänka tillbaka på hur vilse jag faktiskt varit.

Den här dagboken är varken särskilt urfundigt eller klurigt formulerad, och inte innehåller den särskilt mycket reflektioner och funderingar heller, för just nu hinner jag inte fundera så mycket. Jag håller ju på att skaffa mig ett roligt liv, så jag känner inte efter, jag lever! Fan vad jag lever!

(Ja, och så har man ju kvar alla vardagsbekymmer och ovanor och saker man hänger upp sig på som man skulle kunna beklaga sig över förstås… Men varför skulle jag göra det just nu? Jag ska vara med och skriva en bok!)

tisdag 11 januari 2005

Claire Epson

doodle
Ok, lås in mig. Jag är galen.
DETTA och DETTA är vad som händer om man ger mig en penna och en långtråkig föreläsning.
Det är också ett bevis på att jag äntligen kopplat in min scanner. Det fungerar! Hon är nu döpt till Claire (efternamn Epson), men jag är ännu inte så dum att jag döpte henne med vatten, eller lekte båtinvigning och kraschade flaskor...