söndag 12 december 2004

ljus och blåsa

bränd
Tredje advent missade jag i alla fall inte. Jag har precis tänt ljusen i köket och suttit vid mitt köksbord och läst lite. Det hör till ovanligheterna att jag sitter i köket. I en etta med en bekväm soffa och julpyssel över köksbordet, så sitter man allt som oftast i den sköna soffan. Inte omringad av snörstumpar, julpapper och pysselattiraljer. För jag har ju tillbringat stora delar av kvällarna vid mitt köksbord den senaste veckan sysselsatt med en av mina favoritsysslor inför julen; Jag har slagit in julklappar. Årets julklappar blir så fina så! Det kan låta dystert, men de är så fina med matt svart papper, svart papperssnöre och med hängande röda etiketter med en liten metallram och en liten halmfigur fastlackad i knuten av varje paket med rött lack. Men igår lyckades jag droppa en stor droppe lack på fingret och idag har jag en brännblåsa som för tankarna till bubbelplast. Den är perfekt droppformad och det är svårt att låta bli att pilla på den. Aj.

Vår familj rimmar på alla presenter också. Det blev skojigt rim-komponerande igår till kusiner som ska få kylskåpspoesi. Jag slängde upp en näve av mina magnetord på bordet. Sedan letade jag reda på ett par ord som rimmade och satte dem sist i raderna. Resten av versen består av ord jag valde på måfå och skrev på etiketten. Mystiskt, men tjusigt.

tysta smyga trygg mot mystisk
blott trots över är elektriskt

Men den versen rimmade jag igår. Innan jag öppnade boken idag (Douglas Coupland: Hey Nostradamus – jag läste äntligen ut den och den var underbar!) så rimmade jag ju till mitt adventsljus.

Jag funderade en stund på fenomenet att fira advent, att fira tiden innan ankomsten, att fira att man längtar på ett sätt. Att ha något att se fram emot är viktigt i mitt liv, men julen har jag slutat se fram emot på det sättet. Jag firar gärna den pyssliga och mysiga tiden innan jul, men julen själv är alltför nära förknippad med känslomässig stress att jag gärna skjuter den på framtiden ett tag till. Mitt rim idag handlade därför om längtan:


ljus

Ett ljus för att längta till
för förhoppning och för tro
på en julhelg som jag vill
fira i lugn och ro1 kommentar: